Tuesday, 11 April 2017

Cara Atasi Masalah Anemia Semasa Hamil

Anaemia Semasa Hamil

Apabila kita disahkan hamil, terdapat beberapa jenis ujian saringan kesihatan yang perlu kita lalui. Antaranya ujian darah. Ujian darah dilakukan bagi memastikan keadaan darah kita sama ada sel darah merah, sel darah putih dan platelets berada pada paras yang normal.

Anda disahkan menghadapi anaemia apabila keputusan ujian darah menunjukkan tahap hemoglobin anda kurang daripada 11.0 gm/dl.

Semasa hamil kita memerlukan 30mg zat besi setiap hari untuk mengekalkan kesihatan bayi dan diri. Sekiranya zat besi tidak mencukupi untuk diri dan bayi, kita mungkin akan mengalami kekurangan zat besi dan seterusnya mengalami anemia.

Satu dalam setiap lima wanita hamil mempunyai masalah anemia semasa hamil. 

Punca Anemia Semasa Hamil

Wanita yang diet pemakanannya kurang mengandungi zat besi mudah mendapat anemia. Kita juga lebih mudah mendapat anemia semasa hamil apabila bekalan zat besi dalam badan berkurangan secara mendadak.

Antara sebab badan kita kekurangan zat besi disebabkan oleh kehamilan yang rapat dengan yang sebelumnya atau kita mengalami haid yang banyak sebelum hamil.

Sekiranya kita mengandung bayi kembar, keperluan zat besi daripada setiap satu bayi juga bertambah. Ini menyebabkan risiko untuk kita mendapat anemia juga meningkat.

Tanda-tanda Anaemia
  1. Cepat letih 
  2. Rasa mual 
  3. Sakit kepala 
  4. Kelopak mata pucat 
  5. Hujung jari pucat
  6. Sesak nafas 
  7. Rasa berdebar-debar
  8. Wajah pucat
  9. Rambut gugur 
  10. Mudah jatuh sakit 


Bagi mengatasi masalah anaemia, kita perlu makan lebih banyak sumber makan yang kaya dengan zat besi. Antaranya sayur-sayuran hijau, daging merah tanpa lemak, kismis, prun kekacang dan telur. 




Selain itu, pengambilan makanan yang kaya dengan vitamin c juga penting. Ini kerana vitamin c membantu badan anda menyerap zat besi dalam pemakanan. Cuba minum lebih banyak jus oren atau makan buah-buahan dan sayur-sayuran yang kaya dengan vitamin c semasa makan makanan yang kaya dengan zat besi.

Baca: Pemakanan Sihat Bagi Wanita Hamil 

Teh dan kopi membuatkan badan kita sukar menyerap zat besi. Oleh itu, lebih baik elakkan minum kopi dan teh sepanjang kehamilan. 

Pengambilan supplement antenatal seperti Set Kehamilan Shaklee juga membantu meningkatkan paras hemoglobin. 



No comments:

Post a Comment