Thursday, 23 February 2017

Makanan Sihat Bagi Wanita Hamil
Sekarang anda adalah bakal ibu. Penting bagi memastikan anda dan bayi yang sedang membesar di dalam kandungan anda mendapat makan makanan berkhasiat, diet seimbang yang kaya dengan vitamin dan mineral.APA YANG PERLU DI MAKAN?

Walaupun hamil, JANGAN FIKIR KITA PERLU MAKAN UNTUK 2 ORANG.. Secara purata, ibu hamil hanya memerlukan 200 kalori tambahan sehari. Itu pun pada 3 bulan terakhir dalam tempoh kehamilan.

Diet Yang Disarankan Oleh Food Standards Agency (FSA)

1. Paling kurang 5 bahagian buah-buahan dan sayur-sayuran dalam sehari
           2. Mengambil makanan berkanji seperti roti, pasta, nasi, dan kentang
               
3. Makanan yang kaya dengan protein seperti isi daging dan ayam, ikan, telur dan bijian kacang yang kaya dengan zat besi.4. Makanan yang mengandungi banyak serat (fibre) untuk mengelak masalah sembelit. Ia boleh didapati daripada roti, nasi, buah-buahan, sayur-sayuran bijian dan kekacang.5. Makanan yang kaya kalsium seperti bahan tenusu - susu, keju dan yogurt6. Vitamin B asid folik adalah sangat penting semasa hamil. Kekurangan asid folik boleh menyebabkan kecacatan kelahiran tiub neural seperti spina bifida. Sayuran berdaun hijau seperti kubis dan brokoli adalah sumber yang baik untuk mendapatkan asid folik.Wahai ibu-ibu..

Mampukah anda menyediakan makanan yang mempunyai zat-zat yang di nyatakan seperti di atas?
Bagaimana pula dengan ibu yang sering loya dan muntah-muntah?
Adakah bayi dalam kandungan dapat menyerap zat-zat yang diperlukan?


Disinilah pentingnya pengambilan makanan tambahan yang merangkumi semua zat-zat yang diperlukan oleh wanita hamil. Walau bagaimanapun pastikan vitamin yang di ambil diluluskan oleh KKM dan dipersetujui oleh doktor anda.

Saya mencadangkan anda mengambil SET KEHAMILAN SHAKLEE. Bukan sahaja diluluskan oleh KKM, di jamin HALAL dan diperbuat dari bahan semulajadi.No comments:

Post a Comment