Saturday, 12 November 2016

Tips Atasi Kulit Berminyak

Assalamualaikum dan Salam Sejahtera

Kulit berminyak adalah masalah kulit biasa bagi negara yang beriklim agak panas seperti di Malaysia. Di tambah pula dengan pemakanan yang salah juga menyumbang kepada masalah kulit berminyak.

Di sini saya ingin berkongsi tips untuk mengatasi masalah kulit berminyak.


Tips Atasi Kulit Berminyak


 • Elakkan menyentuh muka dengan tangan yang kotor.
 • Cuci muka di waktu pagi dan sebelum tidur dengan air suam untuk membuka liang-liang kulit. Kemudian bilas muka dengan air sejuk untuk menutup semula liang-liang kulit yang terbuka tadi.
 • Elakkan mencuci muka dengan bahan yang kasar dan kesat seperti tula dan sponge. Ia menyebabkan kulit akan lebih berminyak.
 • Gunakan produk yang sesuai untuk membuang atau menyerap minyak berlebihan pada kulit. Anda boleh gunakan medicated pad, blotting paper, dan lain-lain.
 • Dari segi pemakanan, elakkan atau kurangkan mengambil makanan yang menyebabkan kulit berminyak seperti makanan berminyak, makanan pedas, makanan manis, makanan berlemak, dan minuman beralkohol.
 • Syampu rambut dua hari sekali. Rambut yang berminyak menyebabkan kulit muka juga berminyak.
 • Stabilkan hormon. Hormon yang tidak stabil menyebabkan minyak berlebihan pada kulit.
 • Ambil makanan yang tinggi fiber seperti buah-buahan dan sayur-sayuran. Buah-buahan sitrus seperti 🍊 sangat bagus untuk mengurangkan penghasilan minyak berlebihan. Untuk sayuran, seelok-eloknya dimakan mentah seperti ulam, direbus atau dikukus.
 • Minum air kosong 3 liter sehari. Toksin yang banyak dalam badan juga menyebabkan penghasilan minyak berlebihan dan pertumbuhan jerawat.
 • Stop over thinking. Stress akan menyebabkan lebih banyak penghasilan toksin sekaligus menyebabkan kulit muka makin berminyak.

Bagi mengatasi masalah kulit berminyak, supplement juga dapat membantu. Antara produk Shaklee yang dapat mengatasi masalah kulit berminyak adalah
 1. ESP
 2. Vitamin C
 3. Vitamin E
 4. Vitamin B-Complex
 5. GLA Complex
 6. Alfalfa Complex
 7. Garlic 
Uish banyaknya nak kena ambil.

Jangan risau. Saya akan consult anda mengikut keperluan badan anda.

Nak tahu harga produk Shaklee? Klik link di bawah yer.
👇👇👇👇👇
Testimoni Set Kulit Berminyak Shaklee


Testimoni Set Kecantikan Shaklee


Jika dulu mukanya berminyak dan berjerawat, tetapi kini kulitnya lebih cerah, lembap dan lembut.


Anda berminat untuk mendapatkan produk Shaklee? Dapatkan dari saya. Pengedar Shaklee anda!


SMS / WHATSAPP ~ 019 - 729 1846


FACEBOOK  HAZWANI AZALI
C.O.D : Sungai Petani, Bertam, Permatang Pauh, Seberang Jaya

PosLaju : Seluruh Malaysia

Disclaimer: Segala testimoni atau penulisan yang dikongsi di laman ini bukan bertujuan untuk mencegah, merawat, mendiagnose atau menyembuh sesuatu penyakit. Pesakit yang mengalami masalah kesihatan digalakkan mendapatkan nasihat pakar kesihatan.

No comments:

Post a Comment