Thursday, 22 January 2015

TANDA-TANDA AWAL KEHAMILAN

Adakah saya HAMIL?

Sekiranya kita benar-benar memahami rentak badan sendiri, kita mungkin dapat menjangka yang kita hamil selepas berlakunya konsepsi (pada peringkat awal persenyawaan telur). Namun kebanyakan wanita tidak mengalami sebarang simptom awal kehamilan sehingga telur yang disenyawakan itu melekat pada dinding uterus selepas beberapa hari.

1. Kelewatan haid

Pada kebanyakan wanita, tanda awal kehamilan adalah apabila kita terlepas waktu haid.


2. Mengidam sesuatu

Klise, tetapi mengidam sesuatu makanan boleh menjadi tanda yang kita sedang hamil. Walau bagaimanapun jangan terlalu bergantung kepada tanda ini, tetapi sekiranya mempunyai tanda-tanda lain, mulalah mengira hari dari hari terakhir haid.


3. Perubahan pada payudara

Payudara akan berubah menjadi lembut, sama seperti yang kita rasa sebelum haid. Kulit disekeliling puting kelihatan lebih gelap dari biasa.


4. Loya dan muntah

Sekiranya kita bernasib baik, rasa loya dan muntah tidak akan menyerang hingga beberapa minggu selepas konsepsi. Ada juga yang mula loya dan untah sebaik sahaja beberapa hari selepas konsepsi. Ia bukan sahaja berlaku di awal pagi, tetapi setiap masa.


5. Keletihan

Paras tinggi hormon progestron akan membuat kita berasa seperti memasuki larian maraton, padahal kita hanya melakukan aktiviti biasa di pejabat.


6. Kerap membuang air kecil

Pertambahan hormon kehamilan hCG menyebabkan wanita hamil kerap membuang air kecil.


7. Ketulan merah jambu atau coklat

Selepas enam atau lapan hari selepas ovulasi, kita mungkin akan mengalami pendarahan implantasi seakan-akan warna merah jambu ataupun coklat yang keluar dari faraj. /ini disebabkan oleh aktiviti telur yang membenamkan dirinya pada dasar dinding uterus.


8. Ujian kehamilan

Apa yang perlu kita sekarang adalah alat ujian kehamilan. Boleh dilakukan di rumah atau terus ke klinik. Sekiranya ujian kehamilan menunjukkan 2 line, TAHNIAH! ANDA TELAH HAMIL!Namun jika ujian menunjukkan keputusan yang negative, jangan kecewa dan berputus asa. Dapatkan khidmat dari pakar sakit puan bagi mengenal pasti punca lewat hamil. Entri di bawah mungkin dapat membantu anda.

1. Amalan untuk mendapat zuriat
2. Pesakit PCOS berjaya hamil
3. Set Kesuburan Lelaki
4. Set Kesuburan Wanita


Dapatkan khidmat nasihat dari doktor secepat mungkin sekiranya anda melakukan ujian kehamilan di rumah. Dari segi pemakanan, anda dinasihatkan untuk mengambil makanan yang berkhasiat dan memenuhi keperluan nutrisi untuk anda dan bayi.

Sekiranya anda mengalami alahan dan muntah yang teruk, makanan tambahan seperti supplement dapat membantu memenuhi keperluan nutrisi anda dan bayi. Jika tidak, ia akan mendatangkan kemudaratan seperti Anemia ketika hamil.


Terdapat supplement dari Shaklee yang dapat memenuhi keperluan zat ibu dan bayi. AntaranyaSet Kehamilan ini sangat disyorkan untuk ibu-ibu yang sedang hamil. Apabila semasa di dalam kandungan bayi kita telah mendapat nutrisi yang cukup, InsyaAllah bayi kita akan sihat dan mempunyai sistem imunisasi yang kuat selepas lahir nanti.

Jom kita tengok apa kata ibu-ibu yang sudah mengambil SET KEHAMILAN
Bila ibu sihat, bayi dalam kandungan pun akan turut rasa sihat. InsyaAllah. Jangan biarkan anda dan bayi dalam keadaan kekurangan nutrisi. Banyak kompilasi akan berlaku semasa proses kelahiran nanti.


Senarai Harga

1. Vitamin C (180biji)                        = RM92.50

2. Vita-lea Iron Formula (120 biji)      = RM88.75
3. Ostematrix (120 biji)                      = RM61.00
4. B-Complex (120 biji)                     = RM53.75

Nampak je macam mahal kan. Tapi sebenarnya makan sehari sebiji je. Cuba kira berapa lama boleh tahan. Kecuali Ostemtrix hanya untuk sebulan sebab setiap hari wanita hamil perlu mengambil 4 biji ostematrix (kalsium).

Tapi, kalau nak lagi murah...cepat-cepat hubungi saya!


Jadi apa tunggu lagi. Order sekarang!SMS / WHATSAPP ~ 019 - 729 1846

FACEBOOK  HAZWANI AZALI


C.O.D : Sungai Petani, Bertam, Permatang Pauh, Seberang Jaya, Gurun

PosLaju : Seluruh Malaysia

Disclaimer: Segala testimoni atau penulisan yang dikongsi di laman ini bukan bertujuan untuk mencegah, merawat, mendiagnose atau menyembuh sesuatu penyakit. Pesakit yang mengalami masalah kesihatan digalakkan mendapatkan nasihat pakar kesihatan.No comments:

Post a Comment